Az élet legnagyobb ajándéka az egészség

Személyes konzultáció : Hétfőtől Vasárnap - 8-tól 20 óráig
  Kapcsolat : +36 30 220 3399        

Cukorbetegség: forradalmi gyógymód jöhet

Vajon el tudják képzelni a cukorbetegek, hogy a gyomrot és a beleket érintő operációval sokkal nagyobb mértékben segítsenek rajtuk, mint bármely eddigi kezeléssel? Jelenleg aligha, pedig meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy kés alá feküdjenek.

Százéves gyakorlaton változtat a 2. típusú cukorbetegség kezelésében az az iránymutatás, amelyet a világon 45 szakmai szervezet (köztük az Amerikai Diabétesz Társaság – ADA) már elfogadott. A javaslat a gyomrot és a beleket érintő műtéteket a szabványos beavatkozások közé emelné a megfelelő jelöltek esetében. Ez a tudományos lépés összetett klinikai vizsgálatok eredménye, amelyek azt mutatják, hogy a gyomor-bél műtét javítja a vércukorszintet, méghozzá hatékonyabban, mint bármilyen életstílus váltás vagy gyógyszeres beavatkozás, ráadásul hosszú távon a betegség remissziójához (tünetmentes állapotához) vezet. A részleteket a Diabetes Care, az American Diabetes Association (ADA) folyóirata tette közzé.

A cukorbeteg felnőttek száma világszerte megnégyszereződött az 1980-as 108 millióról 422 millióra, 2014-ig. A betegek 90 százaléka a 2. típusú diabétesztől szenved, amely az egyik fő okozója a veseelégtelenségnek, a vakságnak, az idegkárosodásnak, az amputációnak, a szívrohamnak és a stroke-nak. A 2-es típusú cukorbetegségnél az esetek kevesebb mint felénél lehet kontrollálni a vércukorszintet az életmód megváltoztatásával vagy gyógyszerezéssel.

A súlycsökkentő sebészeti beavatkozásoknak széles skálája ismert. Azok számára, akiknek a testtömegindexe (BMI) meghaladja a 40-et, az 1950-es évek óta fontolóra veszik a súlycsökkentő operációt is. Az új diabétesz ajánlás azonban azt mondja, hogy a 30-as (ázsiai embereknél a 27,5-ös) BMI már elég indikációt jelent a metabolikus sebészeti beavatkozásra, ha a betegnél nem lehet megfelelően kontrollálni a vércukorszintet más módon. Ez az ajánlás a legradikálisabb nagy változtatás a cukorbetegség kezelésére az inzulin bevezetése óta az 1920-as években.

Ma már tudjuk, hogy a műtét drámai hatásai cukorbetegségre nem csak a fogyás következményében jelennek meg.
A gyomor-bélcsatorna megváltoztatása közvetlenül befolyásolhatja a glükóz-homeosztázis. Az elmúlt évtizedben nagy erőfeszítéseket tettek, hogy meghatározzák a lehetséges megoldásokat. Az egyik műtét úgy tűnik, hogy megváltoztatja a bélhormonok előállításának mértékét, ami pedig befolyásolja az inzulintermelést. A kísérletek is arra vallanak, hogy a műtét növelheti bizonyos epesavak termelését, amelyek a sejteket érzékenyebbé teszik az inzulinnal szemben, vagy növeli a bélsejtek glükózfelvételét, és ezáltal csökkenti a vér glükózszintjét. A sebészeti beavatkozás változásokat okozhat a bélflóra összetételében is, és hozzájárulhat a bél tápanyag-érzékelésének hatékonyságjavulásához is.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.