Az élet legnagyobb ajándéka az egészség

Személyes konzultáció : Hétfőtől Vasárnap - 8-tól 20 óráig
  Kapcsolat : +36 30 220 3399        

1-es típusú diabétesz

Innovációs díjat nyert az egyes típusú cukorbetegség kezelésére végzett kutatás

A „Természetes Pusztító sejtekkel az autoimmun betegség területén” végzett kutatásért egy izraeli főorvos kapta meg az innovációs díjat. A projekt fő fókusza az NKp46 pusztító receptor szerepe az 1-es típusú cukorbetegségben (1TC) volt.
Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegségnek számít, amiben az autoreaktív T sejtek megtámadják a hasnyálmirigy béta sejtjeit, melyek természetes inzulint termelnek a testben. A kutatás kimutatta, hogy a Természetes Pusztító (TP) sejtek aktívan hozzájárulnak az 1-es típusú diabétesz fejlődéséhez.

A pusztító sejtek a veleszületett immunrendszer részei, melyek különböző veszélyes sejteket támadnak meg úgy, hogy a legkülönfélébb módszereket alkalmazva beindítják receptoraikat. Ezek között az NKp46 tekinthető az egyik leghatékonyabb pusztító receptornak.
A kutatásban együttműködtek más tudósok is, segítségükkel sikerült felfedezni, hogy a NKp46 pusztító receptor felismeri a hasnyálmirigyi béta sejteket, majd megölik ezeket a sejteket. Ez igazolást nyert mind állati, mind emberi sejttesztekben. Az összetett kutatási eredmények bebizonyították az NKp46 receptor fontos szerepét a cukorbetegség fejlődésében. A kutatók kiemelik a gyógyászati lehetőségét egy NKp46 monoklonális antitestnek, amellyel egy új kezelési mód válhat elérhetővé az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. (A monoklonális sejtek egyetlen őssejtből ismételt sejtreplikáció által előállított sejtek csoportja. Így elmondható az, hogy egyetlen „klónt” alkotnak.)
Az pozitív eredmények alapján szabadalmaztatták a találmányt, valamint engedélyezték az NKp46 antitest gyógyszeripari fejlesztését is. Ismerve azt, hogy milyen gyakori az 1-es típusú diabétesz, hatalmas kereslet várható az új gyógyszerre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.