Az élet legnagyobb ajándéka az egészség

Személyes konzultáció : Hétfőtől Vasárnap - 8-tól 20 óráig
  Kapcsolat : +36 30 220 3399        

Meddőség

Termékenység: Férfi akit meddőséggel diagnosztizáltak, végül apa lett. Armstrong Keith és Juliet már több mint egy éve próbálkoztak gyerekvállalással amikor úgy döntöttek, hogy orvosi tanácsot kérnek. Kiderült, hogy Keithnek nincsen sperma magja, és azt mondták, hogy emiatt nem lehet gyerekük. Innovatív és összetett kezeléssel, az orvosoknak sikerült a herében néhány sperma magot találni és azzal hozták létre a megtermékenyítést. Az eredmény a szemünk előtt van. A tudományos előrelépések a megtermékenyítés területén már több reménytelennek látszó esetet oldott meg. Armstrongék egy skót pár, akik egy ritka termékenységi kezelésnek köszönhetően, megkapták a kisfiút akiről évekig csak álmodtak. Ez nem kevesebb mint egy csoda.

Egy komplex orvosi folyamattal, amelynek majdhogynem sci-fi hangzása van, sikerült egy nő petesejtjét megtermékenyíteni úgy, hogy a férfinak nem volt aktív spermája.
Egy férfiből apa lett – Az Armstrong házaspár, Armstrong Wayansal.

„Ez a kezelés, számunkra egy csoda” – Armstorng házaspár

A tesztek azt mutatták, hogy az ondóban egyetlen sperma sem volt.

Armstrong Keith és Juliet hat évvel ezelőtt házasodtak össze. Mivel mindketten, elmondásuk szerint, „gyerek rajongók” ezért elhatározták, hogy azonnal gyereket is vállalnak. Amikor, egy évig sikertelenül próbálkoztak, rájöttek, hogy valami baj van. „Először azt hittem, hogy velem van a probléma mert a ciklusaim nagyon rendszertelenek voltak.” mondta Juliet. „Ahogyan teltek a hónapok, egyre nagyobb nyomást éreztünk. Elhatároztuk, hogy orvoshoz fordulunk, aki végül kiírt engem több vizsgálatra.”

Amikor Juliet vizsgálateredményei megérkzetek, a pár boldogan vette tudomásul, hogy ő egészséges és termékeny. A következő lépés Keith kivizsgálása volt, de semmi nem tudta őket felkészíteni arra hírre amit ezután kaptak. „Megérkeztünk az orvoshoz, aki megkért bennünket, hogy üljünk le majd azt mondta: ‘A végeredmények nem jók.’ Amikor megkérdeztük mennyire, ő azt javasolta, hogy vizsgáljuk meg az örökbefogadási lehetőségeinket,” emlékezik vissza Juliet.

A vizsgálatok kimutatták, hogy Keithnek az ondójában egyetlen egy sperma magot sem találtak. „Elkezdtem sírni. Az orvos azt mondta, hogy elküld minket egy termékenységi klinikához, de elmondta, hogy nem lát sok esélyt a sikerre. Amikor eljöttünk, elmentünk a kedvenc vízpartunkhoz, néztük a szigetek partjait, megöleltük egymást és sírtunk,” mondta Juliet. „Úgy éreztük, hogy gyászoljuk a soha meg nem született gyermekünket.”

„Az első sokk után, elhatároztuk, hogy nekünk márpedig gyerekünk lesz. Ez egy egészségügyi probléma, ami nem minősít se minket, se a kapcsolatunkat, és meg kellene tennünk mindent annak érdekében, hogy a célunkat elérjük,” mondta Juliet. A házaspár megérkezett az angliai termékenységi központba, ahol, további vizsgálatok megállapították, hogy Keithnek nulla spermája van. Az ő helyzetében levő férfiaknak különleges kezelést ajánlanak: egy mintát vesznek a here szövetből, hogy megállapítsák nem-e bujkálnak ott magányos sperma sejtek.

„Ez a kezelés ritka és csak nagyon nehéz eseteknél van alkalmazva. Azt a jelenséget amikor a sperma nagy része vagy teljes egésze hiányzik, azoospermiának nevezik” – mondta Dr. Geva, egy termékenységi és IVF specialista. – „Ez a probléma fakadhat abból, hogy a férfi ivarszervekben levő csövek elzáródtak, gyulladás lépett fel vagy különböző genetikai szindrómák hatása is lehet. Amikor, egy ilyen esetet diagnosztizálunk, akkor megpróbálunk a herében találni magokat.”

A spermának az innovatív vizsgálata megnöveli az megtermékenyítés esélyeit. Az új kutatások reményt keltőek. A spermának az innovatív vizsgálata megnöveli az megtermékenyítés esélyeit.

Dr. Geva elmondása szerint, az operáció általános érzéstelenítő használatával történik. A helyzettől függően fecskendőt használnak a kivonat vételhez vagy kis mennyiségű here szövetet távolítanak el. „Ezt tudom szimulálni szőlővel. Csak egy kicsit kell a szőlőbe belevágni, hogy azon a kis részen keresztül meg tudjuk vizsgálni,” magyarázza Dr. Geva.

Miután sikerült néhány magot találni, az egyenesen a nőtől vett petesejtekbe helyezik (ezt a folyamat ICSI-ként ismert) és a már megtermékenyített petesejtet visszaültetik a nő méhébe. Dr. Geva elmondta, hogy ez a kezelés nagyon ritka és a gyermeket vállaló páciensek közül csak a legsúlyosabb esetekben alkalmazzák.

Az ominózus doktor ellenében is, Juliet és Keith története boldogan végződött. Az orvosoknak sikerült egy kis mennyiségű magot venni a heréből, és így Juliet terhes lett a fiukkal, Wayansal.

„A nevének a jelentése Kelta nyelvben, egy sziget. Arról a szigetről neveztük el amit akkor láttunk amikor a vízparton ültünk és sírtunk amiat, hogy nem lehet gyermekünk” mondta Juliet. „Mi áldottak és szerencsések vagyunk, ma már gyakran járunk a fiúnkkal ahhoz a vízparthoz ahol életünk egyik legnehezebb pillanatát éltük át.”