Az élet legnagyobb ajándéka az egészség

Személyes konzultáció : Hétfőtől Vasárnap - 8-tól 20 óráig
  Kapcsolat : +36 30 220 3399        

Orvosi laboratórium

A petesejtek in vitro maturáltatása (IVM)

Ez egy rendkívüli megközelítés a termékenységi hormonok kezeléséhez. A petesejtek in vitro maturáltatása (IVM – In Vitro Maturáltatás) egy olyan módszer ami ígéretes előrelépéseket mutat olyan új területeken, mint a megtermékenyítési kezelések és az in vitro megtermékenyítés. Ez a módszer a még éretlen, follikuláris szakaszban levő petesejtek kivételét tartalmazza, hogy a petesejt megérése labori környezetben történjen. Ehhez a módszerhez nem szükséges a hormonális stimuláció.

Háttere: 1991-ben került ki a beszámoló arról, hogy megszületett az első gyermek akinél a vitro érési módszert alkalmazták. A petesejt, akkor egy nőgyógyászati műtét során lett kiemelve. Megtermékenyítés után, az embriókat visszahelyezték, az addig petefészek elégtelenséggel rendelkező, nő méhébe, aki erre teherbe esett és hármas ikreket hozott a világra. Továbbá, ezt a módszert kifejezetten azok a nők számára fejlesztették ki akiknek rendszertelen ciklusaik és policisztás petefészkeik vannak. Ez a módszert, ma már több orvosi központban alkalmazzák, és körülbelül 30-35%-os siker arányokkal, kezelési ciklusonként. Valamivel kisebb a sikeres kezelések aránya az in vitro megtermékenyítéseknél, amelybe beletartozik az általános hormon terápia is. Az adatok azt mutatják, hogy a petesejtek 90%-a megérett labor környezetben az IVM módszer alkalmazásával, ehhez kapcsolódóan a megtermékenyített petesejtek 75%-a érte el a teljes érettséget, szintén ezzel a módszerrel. Eddig, ennek a módszernek az alkalmazása miatt, 1000 egészséges gyermek születéséről van bejelentés.

Javaslatok: Ahogyan írtuk, ez a módszer főleg azoknak a nőknek ajánlott akik policisztás petefészekkel vagy rendszertelen ciklusokkal rendelkeznek, illetve azok nők számára akiknél nagy a kockázata a petefészkek hiperstimulációjának vagy akiknél a kezelés előtt fellépett a petefészkek hiperstimulációja (A petefészkek hiperstiumlációja egy olyan kór ami a testben, gyomorban és a tüdőkben történő erős folyadék-visszatartás és a hormon terápia hatására alakul ki. Extrém esetekben embóliát vagy akár halált is okozhat). Ez a módszer azoknak a nők számára is kifejezetten alkalmas akik tartanak a hormonkezeléstől vagy előírták számukra, hogy nem vehetnek részt hormonkezelésben (például nők akik múltjában szerepel trombózis, embólia, vagy véralvadási rendellenesség). A nők akik rákbetegséggel küzdenek szintén egy olyan csoport akik érdekeltek lehetnek ebben a kezelésben, mivel lehetőségük van arra, hogy mielőtt elkezdenék a kemoterápiát vagy sugárkezelést megőrizzék a termékenységüket. Ezeknek a nőknek általában nincs idejük kivárni a ciklusukat és a petefészek stimulációját, de az in vitro maturáltatás lehetővé teszi, hogy a kezelés azonnal elkezdődhessen.

Kezelési protokoll: Az IVM kezelésről szabályszerűen el lehet azt mondani, rövidnek számít, de számos protokollal jár együtt. A kezelésbe beletartozik a tüszők megfigyelése és három vérvizsgálat a kezelés során. A nyolcadik vagy kilencedik napon a páciens menstruációs ciklus miatt kap egy injekciót. A tizedik napon pedig, megtörténik a tüszők szivattyúzása. A follikuláris fázisban történő eltávolítás, nagyon hasonló a sztenderd IVF kezeléshez, ami azt jelenti, hogy a vaginán keresztül, fecskendővel végzik el a kívánt műveletet, amíg a páciens egy általános altatás alatt van. Sikeres műveletet követően, az érett petesejteknek még aznap megtörténik a megtermékenyítése. A még nem érett petesejteket egy labor környezetben történő érési kezelés alá vetik, amibe beletartozik kis mennyiségű hormon adagolás, 24-48 órán át amíg megérik a petesejt. Az érett petesejtek megtermékenyítése után három nappal, a petesejtet és a benne fejlődő embriót, visszahelyezik a méhbe, in vitro megtermékenyítés kezelési sztenderd szerint.

Ez a módszer előnyei közé tartozik az, hogy nincsen szükség hormonos petefészek stimulációra, és ennek hatására a kezelés rövidebb ideig tart, kevesebbe kerül, kevésbé káros életmódot tesz lehetővé a kezelés ideje alatt, kevesebb mellékhatás, és ilyen módon a petefészek stimulációval járó egyéb kockázatoktól sem kell tartani. Illetve, a két ciklus közötti várakozási időre sincsen szükség.

Biztonsági rendszer: Sok információ elérhető ebben a témában, de az elérhető irodalom továbbra is korlátozott. Több kutatás is foglalkozott azzal, hogy azokat a csecsemőket vizsgálták és követték szemmel, akik ezzel a módszerrel születtek, azokkal összehasonlítva őket, akik természetes megtermékenyülés vagy az in vitro megtermékenyítés egy másik fajtájával jöttek a világra. Nem mindegyik kezelés növeli a vele született vagy, a kromoszóma rendellenességeket az ilyen módszerrel született gyermekek között.

Izraelben ezt a módszert sikeresen alkalmazzák, az országban az első ebből fakadó terhességet egy évvel ez előtt jelentették be. Amikor, ez az írás készült már három, egészségesen született, gyermekről tudunk beszámolni akik az in vitro kezelési módszeren keresztül jöttek a világra.

Összefoglalva, az in vitro maturáltatás (IVM), egy biztonságos és hatásos kezelési rendszer, amely lehetővé teszi a teherbe esést hormonterápia, a kezeléshez általánosan kötött mellékhatások, és a tradicionális petefészek stimuláció nélkül.

Dr. Horowitz, egy főorvos a vitro részlegen, a H orvosi központban, Tel Hashomerben.

2 hozzászólás
 1. Válasz
  Bartucz János

  Olvasva fantasztikus eredményeiket csak gratulálni szeretnék !!Kérdésem van e lehetőség hasonló témàban kivizsgálásra és kezelésre a 30-éves keresztlányom számára???

  • Válasz
   N1 Medical Israel

   Természetesen. Keressen minket az elérhetőségeinken, hogy megbeszéljük a részleteket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.