Az élet legnagyobb ajándéka az egészség

Személyes konzultáció : Hétfőtől Vasárnap - 8-tól 20 óráig
  Kapcsolat : +36 30 220 3399        

gyógyszer

Új rákellenes gyógyszerek lesznek hamarosan elérhetőek Magyarországon is

Az EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány, mely szomorú adatok mögött komplex okok húzódnak meg. Jó hír azonban, hogy júliusban 15 innovatív onkológiai terápia befogadásáról indult közigazgatási egyeztetés, amely számos magyar betegnek adhat a közeljövőben új reményt.

Bár a születéskor várható élettartam az elmúlt években Magyarországon is nőtt, számos népegészségügyi mutatónk komoly elmaradásban van a nyugati országokhoz, de a Visegrádi Négyek tagországaihoz képest is. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a férfiak és a nők esetében is itt az egyik legalacsonyabb a várható élettartam (4-6 évvel rövidebb ideig élünk mint a szomszédos Ausztriában), és számos egyéb betegség mellett a rákstatisztikák terén is a negatív lista élén szerepelünk. Hazánkban a daganatos megbetegedések jelentik a halálozásért felelős egyik legnagyobb betegségcsoportot (Magyarországon átlagosan minden negyedik beteg rákban hal meg), az OECD vizsgált országainak listáján egyedül Mexikó szerepel rosszabbul nálunk.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség becslése szerint a helyzet még ennél is rosszabb: minden második budapesti lakosnál daganatos megbetegedést fognak diagnosztizálnak élete során, ezen betegségek ráadásul az aktív, munkaképes réteget is egyre jobban érintik. Az elmúlt időszakban a tüdőrák, emlőrák, vastagbélrák és prosztatarák okozta a legtöbb halálesetet a daganatok között.

A keleti-közép európai viszonylatban is siralmas magyar rákstatisztikák számos okra vezethetőek vissza. Sokszor említett komoly probléma, hogy a magyar betegek ritkán járnak szűrővizsgálatokra, a legtöbben csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a daganat előrehaladott stádiumban már komoly tüneteket produkál. Részben ez okozza, hogy bár Németországban a lakosság arányaihoz képest nagyjából ugyanennyi daganatos betegséget diagnosztizálnak, Magyarországon alig feleannyian gyógyulnak fel a rákból. Az ország bizonyos régiói között is óriási különbségek vannak az onkológiai ellátás terén, így a gyógyulást befolyásolja az is, hogy melyik intézetben kezelik a pácienst, milyen gyorsan végzik el nála a teljes diagnosztikát és mennyi idő alatt jut hozzá a bizonyítottan hatásos terápiákhoz. A különbség akár hónapokat-éveket adhat a betegnek.
Nem enyhített a helyzeten az sem, hogy 2014 januárja óta nem volt számottevő befogadás Magyarországon az innovatív gyógyszerek területén, az onkológiában ez egyes területeken akár teljes gyógyszergenerációk kimaradását jelentette. Ezekhez csak egy szűk kör juthatott hozzá, egyedi méltányossági kérelem alapján. Július közepén azonban az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közigazgatási egyeztetésre bocsátotta 15 innovatív onkológiai terápia befogadását – mondta el a HáziPatika.com kérdésére Némethi Erika, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. A hatóanyagok négy terápiás területen (melanoma, prosztata- és tüdőkarcinóma, illetve onkohematológia) nyújthatnak új reményt a daganatos betegek számára, a legmodernebb kezelési lehetőségeket biztosítva számukra. Emellett biztonságot adhat az állami gyógyszerkasszának is, amely előre kalkulálhat a betegszámmal és a terápiás költségekkel, és nem az egyedi méltányossági kérelmek változó mértékéhez kell igazítani a költségvetését.

Forradalmi áttörést jelent újszerű hatásmechanizmusával az a biológiai terápia, amely lehetővé teszi, hogy a beteg saját immunrendszere felismerje a rejtőzködő daganatsejteket, és ezzel képessé tegye az immunrendszert a daganatsejtek elpusztítására. A hatóanyag jelenleg két indikációra javallott, előrehaladott melanomában szenvedő betegeknek (a bőrrákok egy nehezen kezelhető formája), valamint a leggyakoribb tüdőrák típusban szenvedő olyan betegeknek, akiknek a betegsége a kemoterápiás kezelés ellenére nem javul.
A terápiás lehetőségek kínálatának bővítése mellett a lakosság felelőssége is jelentős abban, hogy a kritikus magyar rákstatisztikák javuljanak. Korai fázisban megragadva a leggyakoribb kórképek – például az emlőrák, vagy vastagbélrák – akár 80 százaléka tünetmentessé tehető. Nem szabad megvárni a daganat gyógyíthatatlan stádiumba fejlődését, érdemes az embereknek is megtenni, amit tudnak a saját egészségükért- emelte ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

Az elmúlt tíz évben – köszönhetően a számítástechnika és a biotechnológia rohamtempójú fejlődésének – óriási előrelépések történtek az orvostudományban. Számos, korábban szinte gyógyíthatatlannak, vagy kis arányban kezelhetőnek tartott betegségek szelídültek krónikus állapottá. Míg korábban a HIV vírus egyet jelentett a halálos ítélettel, ma már az időben felfedezett és megfelelően kezelt betegséggel gyakorlatilag tünetmentes, teljes életet élhetnek a páciensek. Óriási győzelmet aratott az orvostudomány a Hepatitis C vírus felett is, amelyből tíz éve még csak komoly mellékhatások mellett is alig a betegek fele gyógyult fel, míg napjainkban a gyógyulási arány kilencven százalék feletti.  Az onkológia területén Magyarország jelentős lemaradásba került a legújabb terápiás lehetőségeket illetően, ezért is lehet jelentős mérföldkő a 15 innovatív terápia befogadása – hangsúlyozta Némethi Erika.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.